Duurzame vrijstaande woning

Na met plezier 30 jaar in Vlaardingen en 30 jaar in Hillegersberg te hebben gewoond, bouwden we een duurzame woning tegen de rand van Rotterdam op de Molenweg in Berkel en Rodenrijs. Collega’s en studenten bouwkunde en installatietechniek dachten mee om alles fraai en maximaal energiezuinig uit te voeren. We wonen er sinds begin 2017 geweldig naar onze zin. De woning bestaat uit een vrijstaande hoofdwoning met zeer ruime woonkamer met glaspartij van driedubbel glas tot aan de nok met een grote vide met uitzicht over de tuin en de ruime waterpartij erachter. Boven een zeer ruime slaapkamer met toilet en ruimte voor ligbad. Beneden een tweede slaapkamer, de woonkeuken, een badkamer en een toilet. Naast een ruime hal is er een tweede voordeur naar een bijkeuken met de wasmachine en droger.

Een tweede gebouw is vrijstaand aan de waterpartij gezet. Daar is een tweede woonkamer, een derde slaapkamer en een badkamer met toilet gebouwd. Ook staat er een berging/schuur. Aan het water zijn meerdere vlonders en een steiger gerealiseerd. Op de kavel is ruimte voor drie auto’s.

Adres: Molenweg 46   2651 AD Berkel en Rodenrijs. Kavel: B 6607 (580 m2) en B 11241 (28 m2) = 608 m2.

Via station Rodenrijs met de randstadrail in 15 minuten naar Rotterdam of Den Haag. Met de fiets naar Delft door het natuur- en stiltegebied Ackerdijkse plassen.

Bij interesse of een prijsindicatie: wimhoogland.nl@gmail.com. WOZ-waarde 2024 euro 998.000,-. Het vervolg van de website geeft meer inzicht in de woning. Zie bijvoorbeeld het onderstaande energielabel en de Jaarnota-Eneco-2023.

Om de lengte van de heipalen te bepalen zijn sonderingen nodig. Gelukkig bleek er rond 15 meter onder het maaiveld van -4.75 meter NAP een stevige zandlaag te liggen: Sondering-voor-heien. Uiteraard moet je zeker weten dat de grond schoon is: Schonegrondverklaring.

Voor het bouwen is een omgevingsvergunning vereist. Dat is een dossier met gedetailleerde tekeningen en berekeningen. Je kunt niet zonder een bouwkundige of architect die kan ontwerpen en tekenen. De constructieberekeningen moeten door een specialist worden gedaan. Dat geldt ook voor de verplichte ventilatie-, licht- en energieberekeningen. Op 20 april 2016 leverde dat de definitieve vergunning op: Omgevingsvergunning.

De uitdaging voor dit huis is een hele lage energieprestatiecoëfficiënt. Dat lukt bij een vrijstaande woning niet louter via isolatie van fundering, wanden en dak. Hierbij alvast wat keuzes die zijn gemaakt om deze polderwoning zo energiezuinig mogelijk te maken. De R-waarde van de piepschuimvloer onder de gestorte betonvloer is dankzij toevoeging van grafiet 8.5. Op de betonvloer komt onder de vloerverwarming bovendien nog een isolerende eps-plaat.
Muren en dak zijn als houtskeletbouw in de werkplaats voorzien van 2*15 centimeter Rockwool Vario dat ook tot een R-waarde van boven de 8 leidt en zorgt voor goede geluidsisolatie. Voor het glas is gekozen voor HR++ dat dankzij argongas in de spouw en een coating optimaal isoleert. De grote glaswand op het noordoosten is uitgevoerd met driedubbel glas. De zonnepanelen liggen optimaal in de volle zon op het bijgebouw.

Het bewapenen en storten van de de vloeren van hoofdgebouw en terras.

Het echte bouwen moet je overlaten aan professionals. Onderstaande staalconstructie paste op de mm. Binnen een paar uur stond het staalskelet.

De in de werkplaats voorbereide panelen voor wanden en dak stonden dezelfde dag!

Dankzij de topaannemer liggen we voor het schema. Het bedrijf Ruigrok en v.d. Pad BV krijgt wat mij betreft 5 steren voor kwaliteit, snelheid en prijs.

De ruwbouw met waterdichte dampopen folie.

Laatste weekend van de vakantie tweemaal zeven uur samen alle kozijnen in de werkplaats in de grondverf en de lak gezet. De foto toont de helft van de met duurzaam merbau hout gemaakte kozijnen.

Vloerverwarming op hardplastic van Nopjet/Radson met isolerende EPS onderlaag.

Robin die alles op de bouw stuurt, regelt, oplost, luistert, voorlegt, meedenkt, adviseert en in hele lange dagen heel veel werk verzet. Dat ook nog met een brede lach.

Eternit leien met dertig jaar garantie. Ongeveer drieduizend stuks dubbelgedekt op gewolmaniseerde regels.

In de week van 26 september 2016 komen er vezelcementplaten op de voorgevel die vervolgens worden gestuukt. We hebben een voordeur!

Overleg op het allerhoogste niveau.

Start grote glazen achterpui op vrijdag 7 oktober.

Het huis wordt steeds fraaier en lichter dankzij de beste twee stukadoors van Schiedam en omstreken (Ahimi Stukadoorsbedrijf: 06 627192543). Het stucwerk is zeer strak. (inderdaad de eerste twee keer met k en de tweede keer met c). Ik begin mijn herfstvakantie met het installeren van stopcontacten, schakelaars en monteren van wasmachinekraan. Ook beslag voor deuren buiten en binnen besteld. Achterpui is op het driedubbelglas na klaar en binnendeuren worden in de kozijnen gehangen.

Driedubbel glas geplaatst. Ramen van 175 kilo per stuk.

Heel veel verfwerk binnen en buiten. Alles met Sikkens!

Toilet en badkamer ook handig als je er daadwerkelijk gaat wonen.

Op 2 januari 2017 de sleutels van ons tijdelijke huurhuis ingeleverd en de eindmeterstanden doorgegeven. We wonen op 8 januari inmiddels zes dagen in het gloednieuwe huis. Alles werkt. Vandaag heerlijk door de polder gewandeld. De komende maanden de tuin in orde maken, verfwerk buiten doen en puntjes op de i zetten.

Dank aan iedereen die heeft meegedacht en meegeholpen! Bijvoorbeeld Robert Poot voor zijn tips, zijn graafwerk en de 40 kuub drainagezand rond de fundering.

Schroom niet om te mailen; wij delen de ervaring graag. Er kunnen bij een project als dit ook zaken mis gaan. Dat zit vrijwel altijd in met wie je werkt en hoe je afspraken vastlegt. Goede contracten voorkomen mogelijke grote schade. Via goede referenties kwamen wij gelukkig in contact met Wim Ruigrok, Robin Vijverberg en de vakmannen Eef, Michel, Ron en Marcel. Nogmaals dank!

Tweede deel woning aan het water

Bij min acht met drie lagen kleren bouwvlak uitgegraven samen met ervaren graver. Die zat in de verwarmde cabine.

Het plaatsen van de betonnen liggers was zonder Maarten niet gelukt. De langste waren 160 kilo. Samen sleuf gegraven voor de riool, warm en koud water en elektriciteit. Extra kabel om de stroom van de zonnepanelen die op het bijgebouw komen naar de meterkast te laten lopen.

Kosten EPS-powerkisten, betonkorven, stelblokjes en pennen: Fundering bijgebouw factuur. Kosten beton ruim 600 euro.

Kosten betonnen liggers, isolatieblokken en bewapeningsnet:  Combinatievloer factuur. Beton via Dijkshoorn ruim 500 euro. We beginnen eerst met een ruime geïsoleerde schuur van 3.80 bij 3.50 meter zodat we de fietsen, tuinspullen etc. kwijt kunnen.

Tuin

Er lijkt een soort toverdrank in de grond van het weiland te zitten. Kenners zeggen dat de klei onder de toplaag zeer vruchtbaar is. Planten, struiken en bomen groeien als kool. De onderliggende klei droogt ook niet uit. De warme en zeer droge zomer vereiste slechts af en toe de waterpomp in de waterpartij aanzetten. Dit gratis water is ook gezonder voor planten dan duur kraanwater. De ingedikte kleilaag zorgt er ook voor dat de grond geen centimeter meer verzakt. Ons vorige huis stond op 15 meter nat veen. Daar was het zand en de tuinaarde niet aan te slepen.

We hebben gekozen voor parkeerplekken en looppaden met grijs ardenner split. Dat past bij de leitjes van het huis en het behoeft nauwelijks onderhoud. Het gras is afgedekt met worteldoek. Daarover is ophoogzand gestort om te egaliseren. Daarop een tweede lag worteldoek en vervolgens pvc splitmatten. Op de parkeerplekken is een zware uitvoering gebruikt. Het geheel is afgedekt met de grijze split. Regenwater wordt perfect afgevoerd via onderliggende drainagebuizen.

Vanwege het virus de zomervakantie 2020 benut om een vlonder boven het water en twee vlonders langs het water te maken. De planten, struiken en bomen worden steeds fraaier.

De riool van de gemeente ligt onder de parkeerplaats op de kavel. Vanaf het asfalt gemeten op 2.70 meter. Vanaf de witte streep op 3 meter. Vanaf de erfafscheiding 3.10 meter. De riool van het huis loopt strak langs het huis vanaf het bijgebouw en sluit loodrecht aan op het gemeenteriool. Het gemeenteriool is start bij deze kavel en wordt leeggepompt 7 kavels verderop richting de Molen.

Losse impressies: