Rapporteren

Omslag RoR 7eHoofdauteur Rapport over rapporteren, Op papier en digitaal. Inmiddels is de geheel geactualiseerde 7e druk 2015 verschenen. In totaal ruim 60.000 exemplaren verkocht.

Hoe schrijf je een goed rapport of verslag? Dat is de centrale vraag in Rapport over Rapporteren. De combinatie van volledig voorbeeldrapport, de tips per onderdeel en een raamwerk voor Word ondersteunt de vertaalslag van de theorie naar de praktijk. Uiteraard komt in deze nieuwe druk ook rapporteren in de vorm van een website aan de orde.

Wim Hoogland, Roel Dik, Ingrid Brand, Rapport over Rapporteren. 7e druk, Groningen, 2015. Noordhoff Uitgevers. ISBN: 978-90-01-82999-5. Bestellen via catalogus Noordhoff. Prijs 14,95 euro, inclusief gebruik website met raamwerken, oefenmateriaal, etc.

Het Rapport over Rapporteren geeft door zijn opzet niet alleen inzicht in de inhoud en opbouw van een rapport; het boek heeft ook de indeling en presentatievorm van een rapport: de uiteenzetting van de theorie is tegelijkertijd een demonstratie van de praktijk. Het boek staat in alle opzichten model. De gebruikers worden zo volledig geïnformeerd over de rapportagetaak en ze zien voor ogen aan welke uiterlijke kenmerken een rapport moet voldoen.

Onderstaande raamwerken voor rapporten in het Nederlands, Engels en Duits bevatten via de optie Opmerkingen in Word tips suggesties om te komen tot een professioneel rapport. Lees alvorens u met het raamwerk aan de slag gaat Bijlage I ‘De handleiding bij de raamwerken’ in het boek. Dit bespaart u gegarandeerd tijd en het voorkomt onnodige irritatie. Bestudeer ook de opmerkingentekst per onderdeel in het raamwerk.

Raamwerken:

Word-16x32 ned Raamwerk Nederlands

Word-16x32 eng Raamwerk Engels

Word-16x32 duits Raamwerk Duits

Tip: Pas het raamwerk zelf aan. Vul uw naam in en haal onderdelen weg die u nooit gebruikt. Verwerk bijvoorbeeld ook uw logo op de omslag. Sla het vervolgens als persoonlijk raamwerk op. U kunt er ook een raamwerk voor korte verslagen, door bijvoorbeeld Voorwoord en Samenvatting te deleten, van maken en dit als apart raamwerk bewaren.

We hebben er bewust voor gekozen de raamwerken eenvoudig te houden. Je hoeft dan niet vertrouwd te zijn met allelei functies van Word om met het raamwerk verslagen en rapporten te maken. Gevorderden kunnen uiteraard wel werken met het instellen van koppen voor bijvoorbeeld hoofdstuktitels en paragraaftitels om vervolgens automatisch een inhoudsopgave te laten genereren. Uiteraard kun je het raamwerk zo aanpassen dat je de geavanceerde functies wel kunt gebruiken.

Voor studenten die in Duitsland of op andere plekken in de wereld stage lopen of afstuderen, is de kern van het boek Rapport over rapporteren in het Duits en Engels vertaald. Naast het raamwerk heb je dan ook een voorbeeldrapport in de taal waarin je moet rapporteren. De vormgeving en de figuren zijn eenvoudig gehouden. Het gaat om de voorbeeldteksten van bijvoorbeeld de inleiding, de samenvatting en de conclusie.

pdficon_small eng Report on report writing

pdficon_small duits Beispielbericht