Leren van reizen

Reizen wordt wel de universiteit van het leven in onze wereld genoemd. Hier wat impressies van leermomenten. Tip: reis nooit georganiseerd. Boek een vlucht en neem de digitale Lonely Planet mee. Maak contact met de bevolking.

Thailand, Koh Lanta, januari 2011. Wat je ziet bepaalt hoe je kijkt, maar vooral hoe je kijkt bepaalt wat je ziet. Hoe je luistert bepaalt wat hoort. Met aandachtigheid zie, hoor en voel je meer. Mindfulness is voor iedereen eenvoudig te trainen en levert je veel op.

Lopend of fietsend Bangkok aandachtig verkennen leert je de stad, de bewoners en het zeer lekkere eten beter kennen.

Er nog even een mastertitel bijgekocht en namaak-id. Laatste is handig in Zuid Amerika. Gaf die in Peru altijd af in plaats van mijn paspoort.

Peru, januari 2016. Een zonnige blik geeft een ander beeld. Kleding, muziek en dans maken de wereld mooier en een vreemde vogel in het regenwoud.

Kaapverdië, oktober 2017. Een land van dertien eilandjes dicht bij de evenaar vijfhonderd kilometer voor de kust van Senegal. Oefening baart kunst en soms kun je beter in de luwte blijven. Elke dag verse vis waaronder heerlijke tonijn. Santa Maria op Sal is een swingende combinatie van Afrika, Zuid Amerika en Portugal. Zoek iets dicht bij dit stadje.

Nepal, februari – april 2011. Klein landje met grote hoogten. Jungle in het laagland, prachtige wandelingen in het middendeel tot negen kilometer hoge Mount Everest. Omhoog gedrukt toen India tegen China schoof. Stijgt nog steeds. In de jungle meer dan zestig tijgers, neushoorns, beren, apen, krokodillen, etc. De gids alleen een stok.

Leren van de inwoners en op de foto met collega.

De projectleider verbrandingen in Kathmandu vertelde mij dat hij een groot probleem heeft vanwege drie elkaar versterkende deelproblemen. Het aantal overledenen stijgt, het speciale hout dat gebruikt moet worden wordt steeds schaarser en duurder en een deel van de overledenen zijn veel dikker waardoor volledig verbranden lastiger is en langer duurt.

Cambodja, december 2011. Angkor Wat liet een diepe indruk na. Het grootste tempelcomplex van de wereld. De armoede van de mensen die op een van de grootste zoetwatermeren van de wereld was schrijnend. Wij vlogen vanuit Laos naar Siem Reap in een oud Chinees vliegtuig dat twee jaar later in de Mekong rivier stortte.

Handen niet buiten de boot laten hangen.

Open until Close.

India, maart 2011. Uitstapje met vliegtuig vanuit Nepal naar Varanasi en omgeving. Wordt wel de meest heilige stad van de wereld genoemd. Hindoeïsten van over de hele wereld komen zich onderdompelen in de Ganges. Met de trein ook Bodhgaya bezocht. Hier raakte Boeddha verlicht onder de ‘Bodi tree’. Met taxi naar Sarnath geweest waar Boeddha eerste lezingen gaf en de ‘oerstoepa’ staat. Het kleurrijke lentefeest Holi meegemaakt. Dit stak schril af tegen de armoede van de twee meisjes uit een lage kaste. Zij mogen niet naar school. Zo houdt het systeem zich in stand.

Volgt:

Laos

India – Leh Ladakh

Hoogste punt ooit: 6 km

etc