“Ik heb ook vaker sex nu ik afscheid van oma …..

…… heb genomen en ik vaker LSD gebruik. De voorgaande blogs, zoals die over Het ontstaan en het wezen van communicatie, werpen hun vruchten af in mijn werk, maar bovendien op het persoonlijke vlak.

Ik heb gemerkt dat als mensen zich gehoord voelen, ze zich inderdaad gaan verbinden met je. Luisteren, Samenvatten en Doorvragen werken altijd, terwijl Oordelen, Meningen en Adviezen eerder afschrikken dan aantrekken. De communicatietips die ik als duale student dagelijks in de praktijk breng, werken dus niet alleen bij klanten.”

De student gaf ook aan dat een luisterende opstelling en het gemeend investeren in de relatie steeds weer van grote invloed was voor het verloop en de uitkomst van onderhandelingen die hij met klanten en de verschillende stakeholders moest voeren. Dit wordt ook onderbouwd door onderzoek dat in het kader van de Harvard negotiating project is gedaan. Zie ook:

www.wimhoogland.nl/onderhandelen

en de Powerpoint van de Harvard-methode die in die tekst is  verwerkt.

Onderhandelen

Naast luisteren, samenvatten en doorvragen in combinatie met een gemeende belangstelling, helpt vriendelijk aankijken en een open houding ook om zakelijk en persoonlijk te scoren. Meer nuttige info vind je ook in onderstaande link:

www.wimhoogland.nl/persoonlijke-communicatie

Gewoon gaan oefenen en daarbij openstaan voor feedback. Vraag de ander eens wat het meeste aansprak in hoe jij je opstelde. Met wat geluk heb je dan in 2015 niet alleen in je studie en werk vaker een gewenst resultaat.

Veel succes daarbij.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *