Duurzame woning

Na 30 jaar in Vlaardingen en 30 jaar met plezier in Hillegersberg te hebben gewoond, bouwden we samen, vanuit een  tijdelijk huurhuis, een duurzame woning tegen de rand van Rotterdam op de Molenweg in Berkel en Rodenrijs. Collega’s en studenten installatietechniek dachten mee. We wonen er sinds begin 2017 met veel plezier. In 2020 bouwden we een fraai bijgebouw.

Adres: Molenweg 46   2651 AD Berkel en Rodenrijs
Kavel: 607 m2 plus ruime steiger en vlonders

Op 15 minuten met auto van het centrum van Rotterdam. Via station Rodenrijs met randstadrail naar Rotterdam of Den Haag. Door het natuur- en stiltegebied Ackerdijkse plassen met de fiets in een half uur naar Delft (9 km).

Wonen op de begane grond op een bouwvlak van 9 bij 15 meter met een enorme logeerruimte en videruimte boven. De rest van de kavel van 607 m2 is benut voor de aanleg van een tuin rondom en voor een bijgebouw aan het water bestaande uit een schuur, twee kamers en een badkamer met toilet. Op de kavel is ruimte voor drie auto’s.

Bij interesse in het huis staat vragen vrij: wimhoogland@outlook.com. Prijsindicatie op aanvraag. De rest van de website geeft het bouwproces weer voor mensen achtergrondinformatie willen, of zelf een duurzaam huis willen bouwen.

Om de lengte van de heipalen te bepalen zijn sonderingen nodig. Gelukkig bleek er rond 15 meter onder het maaiveld van -4.75 meter NAP een stevige dikke zandlaag te liggen:
Sondering-voor-heien.

Uiteraard moet je zeker weten dat de grond niet vervuild is. Afvoer van vervuilde grond kost een vermogen. Dat wordt als chemisch afval gezien: Schonegrondverklaring.

Voor het daadwerkelijk bouwen is een omgevingsvergunning vereist. Dat is een omvangrijk dossier met vele gedetailleerde tekeningen en berekeningen dat vele weken vergt om compleet te krijgen. Je kunt niet zonder een bouwkundige of architect die kan ontwerpen en tekenen. De constructieberekeningen moeten door een specialist worden gedaan. Dat geldt ook voor de verplichte ventilatie-, licht- en energieberekeningen. Op 20 april 2016 leverde dat de definitieve vergunning op: Omgevingsvergunning.

De uitdaging voor dit huis is een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van maximaal 0.2. Dat lukt bij een vrijstaande woning niet louter via isolatie van fundering, wanden en dak. Hierbij alvast wat keuzes die zijn gemaakt om deze polderwoning zo energiezuinig mogelijk te maken. De R-waarde van de piepschuimvloer onder de gestorte betonvloer is dankzij toevoeging van grafiet 8.5. Op de betonvloer komt onder de vloerverwarming bovendien nog een isolerende eps-plaat.
Muren en dak zijn als houtskeletbouw in de werkplaats voorzien van 2*15 centimeter Rockwool Vario dat ook tot een R-waarde van boven de 8 leidt en zorgt voor goede geluidsisolatie. Voor het glas is gekozen voor HR++ dat dankzij argongas in de spouw en een coating optimaal isoleert. De grote glaswand op het noordoosten is uitgevoerd met driedubbel glas.

Het bewapenen en storten van de de vloeren van hoofdgebouw en terras.

Het echte bouwen moet je overlaten aan professionals. Onderstaande staalconstructie paste op de mm. Binnen een paar uur stond het staalskelet.

De in de werkplaats voorbereide panelen voor wanden en dak stonden dezelfde dag!

Dankzij de topaannemer liggen we voor het schema. Het bedrijf Ruigrok en v.d. Pad BV krijgt wat mij betreft 5 steren voor kwaliteit, snelheid en prijs.

De ruwbouw met waterdichte dampopen folie.

Laatste weekend van de vakantie tweemaal zeven uur samen alle kozijnen in de werkplaats in de grondverf en de lak gezet. De foto toont de helft van de merbau kozijnen.

Vloerverwarming op hardplastic van Nopjet/Radson met isolerende EPS onderlaag.

Robin die alles op de bouw stuurt, regelt, oplost, luistert, voorlegt, meedenkt, adviseert en in hele lange dagen heel veel werk verzet. Dat ook nog met een brede lach.

Eternit leien met dertig jaar garantie. Ongeveer drieduizend stuks dubbelgedekt op gewolmaniseerde regels.

In de week van 26 september 2016 komen er vezelcementplaten op de voorgevel die vervolgens worden gestuukt. We hebben een voordeur!

Overleg op het allerhoogste niveau.

Start grote glazen achterpui op vrijdag 7 oktober.

Het huis wordt steeds fraaier en lichter dankzij de beste twee stukadoors van Schiedam en omstreken (Ahimi Stukadoorsbedrijf: 06 627192543). Het stucwerk is zeer strak. (inderdaad de eerste twee keer met k en de tweede keer met c). Ik begin mijn herfstvakantie met het installeren van stopcontacten, schakelaars en monteren van wasmachinekraan. Ook beslag voor deuren buiten en binnen besteld. Achterpui is op het driedubbelglas na klaar en binnendeuren worden in de kozijnen gehangen.

Driedubbel glas geplaatst. Ramen van 175 kilo per stuk.

Heel veel verfwerk binnen en buiten. Alles met Sikkens!

Toilet en badkamer ook handig als je er daadwerkelijk gaat wonen.

Op 2 januari 2017 de sleutels van ons tijdelijke huurhuis ingeleverd en de eindmeterstanden doorgegeven. We wonen op 8 januari inmiddels zes dagen in het gloednieuwe huis. Alles werkt. Vandaag heerlijk door de polder gewandeld. De komende maanden de tuin in orde maken, verfwerk buiten doen en puntjes op de i zetten.

Dank aan iedereen die heeft meegedacht en meegeholpen! Bijvoorbeeld Robert Poot voor zijn tips, zijn graafwerk en de 40 kuub drainagezand rond de fundering.

Schroom niet om te mailen; wij delen de ervaring graag. Er kunnen bij een project als dit ook zaken mis gaan. Dat zit vrijwel altijd in met wie je werkt en hoe je afspraken vastlegt. Goede contracten voorkomen mogelijke grote schade. Via goede referenties kwamen wij gelukkig in contact met Wim Ruigrok, Robin Vijverberg en de vakmannen Eef, Michel, Ron en Marcel. Nogmaals dank!

Bijgebouw

Bij min acht met drie lagen kleren bouwvlak uitgegraven samen met ervaren graver. Die zat in de verwarmde cabine.

Het plaatsen van de betonnen liggers was zonder Maarten niet gelukt. De langste waren 160 kilo. Samen sleuf gegraven voor de riool, warm en koud water en elektriciteit. Extra kabel om de stroom van de zonnepanelen die op het bijgebouw komen naar de meterkast te laten lopen.

Kosten EPS-powerkisten, betonkorven, stelblokjes en pennen: Fundering bijgebouw factuur. Kosten beton ruim 600 euro.

Kosten betonnen liggers, isolatieblokken en bewapeningsnet:  Combinatievloer factuur. Beton via Dijkshoorn ruim 500 euro. We beginnen eerst met een ruime geïsoleerde schuur van 3.80 bij 3.50 meter zodat we de fietsen, tuinspullen etc. kwijt kunnen.

Tuin

Er lijkt een soort toverdrank in de grond van het weiland te zitten. Kenners zeggen dat de klei onder de toplaag zeer vruchtbaar is. Planten, struiken en bomen groeien als kool. De onderliggende klei droogt ook niet uit. De warme en zeer droge zomer vereiste slechts af en toe de waterpomp in de waterpartij aanzetten. Dit gratis water is ook gezonder voor planten dan duur kraanwater. De ingedikte kleilaag zorgt er ook voor dat de grond geen centimeter meer verzakt. Ons vorige huis stond op 15 meter nat veen. Daar was het zand en de tuinaarde niet aan te slepen.

We hebben gekozen voor parkeerplekken en looppaden met grijs ardenner split. Dat past bij de leitjes van het huis en het behoeft nauwelijks onderhoud. Het gras is afgedekt met worteldoek. Daarover is ophoogzand gestort om te egaliseren. Daarop een tweede lag worteldoek en vervolgens pvc splitmatten. Op de parkeerplekken is een zware uitvoering gebruikt. Het geheel is afgedekt met de grijze split. Regenwater wordt perfect afgevoerd via onderliggende drainagebuizen.

Vanwege het virus de zomervakantie 2020 benut om een vlonder boven het water en twee vlonders langs het water te maken. De planten, struiken en bomen worden steeds fraaier.

Hieronder de meterkast waarin een meterkast met 12 groepen en drie aardlekgroepen is geplaatst. Via de slimme meters hebben we via een app van Eneco als we willen dagelijks zicht op ons gebruik. Dat verbruik is zeer gunstig zoals uit de jaarnota van November 2018 blijkt: Jaarnnota Eneco. Inmiddels zijn de zonnepanelen op het bijgebouw geplaatst. Die dekken het stroomverbruik volledig.

De riool van de gemeente ligt onder de parkeerplaats op de kavel. Vanaf het asfalt gemeten op 2.70 meter. Vanaf de witte streep op 3 meter. Vanaf de erfafscheiding 3.10 meter. De riool van het huis loopt strak langs het huis vanaf het bijgebouw en sluit loodrecht aan op het gemeenteriool. Het gemeenteriool is start bij deze kavel en wordt leeggepompt 7 kavels verderop richting de Molen.

Losse impressies: