Energiezuinige polderwoning

Na 28 jaar met plezier in Hillegersberg te hebben gewoond, bouwden we samen, vanuit een  tijdelijk huurhuis, een duurzame woning tegen de rand van Rotterdam op de Molenweg in Berkel en Rodenrijs. Collega’s en studenten installatietechniek dachten mee. Uiteraard staat vragen vrij: wimhoogland@icloud.com. We wonen er sinds 2016 met veel plezier. In 2019 gestart met het onderstaande bijgebouw.

Houtskelet

Adres: Molenweg 46   2651 AD Berkel en Rodenrijs
Kavel: 607 m2 plus ruime steiger en vlonders

Op 15 minuten met auto van het centrum van Rotterdam. Via station Rodenrijs met randstadrail naar Rotterdam of Den Haag. Door het natuur- en stiltegebied Ackerdijkse plassen met de fiets in een half uur naar Delft (9 km).

Wonen op de begane grond op een bouwvlak van 9 bij 15 meter met logeerruimte en videruimte boven. De rest van de kavel van 607 m2 is benut voor de aanleg van een tuin rondom en een bijgebouw bestaande uit een schuur, twee kamers en een badkamer met toilet. Voor en naast het huis drie parkeerplekken.

Kavel

Om de lengte van de heipalen te bepalen zijn sonderingen nodig. Gelukkig bleek er rond 15 meter onder het maaiveld van -4.75 meter NAP een goede zandlaag te liggen:
Sondering-voor-heien.

De eerste paal

Eerste stap was de aankoop van de kavel. Naast de prijs is uiteraard de ligging en het geldende bestemmingsplan voor het gebied cruciaal. Op internet vind je de prijzen per vierkante meter van de afgelopen jaren per stad en per provincie. Zorg dat je wat geld en tijd niet onder druk kan komen, voordat je aan de afwerking begint moet er heel veel werk verzet worden.

Gevel-768x461

Uiteraard moet je zeker weten dat de grond niet vervuild is. Afvoer van vervuilde grond kost een vermogen. Dat wordt als chemisch afval gezien: Schonegrondverklaring.

Voor het daadwerkelijk bouwen is een omgevingsvergunning vereist. Dat is een omvangrijk dossier met vele gedetailleerde tekeningen en berekeningen dat vele weken vergt om compleet te krijgen. Op 20 april 2016 leverde dat de definitieve vergunning op: Omgevingsvergunning. Daarna eerst een bouwschuurtje neergezet.

20160109_154508

De kosten voor de vergunning verschillen per gemeente. Lansingerland rekent globaal 8.000 euro bij een bouwsom van 250.000 euro. Hoe duurder de woning, hoe hoger de leges. Daarnaast kun je niet zonder een bouwkundige of architect die kan ontwerpen en tekenen. De constructieberekeningen moeten door een specialist worden gedaan. Dat geldt ook voor de verplichte ventilatie-, licht- en energieberekeningen.

De uitdaging voor dit huis is een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van maximaal 0.2. Dat lukt bij een vrijstaande woning niet louter via isolatie van fundering, wanden en dak. Opties die de energiewaarde ook verlagen zijn zonnepanelen, een ventilatiesysteem met warmteterugwinning en een warmtepomp.

Hierbij alvast wat keuzes die zijn gemaakt om de polderwoning zo energiezuinig mogelijk te maken. De R-waarde van de piepschuimvloer onder de gestorte betonvloer is dankzij toevoeging van grafiet 8.5. Op de betonvloer komt onder de vloerverwarming bovendien nog een isolerende eps-plaat.

Muren en dak zijn als houtskeletbouw in de werkplaats voorzien van 2*15 centimeter Rockwool Vario dat ook tot een R-waarde van boven de 8 leidt en zorgt voor goede geluidsisolatie. Voor het glas is gekozen voor HR++ dat dankzij argongas in de spouw en een coating optimaal isoleert. De grote glaswand op het noordoosten is uitgevoerd met driedubbel glas. Over de overige keuzes verderop meer onder de hoofdlink Bouwtechnische informatie.

Het heien is zo trillingvrij mogelijk uitgevoerd vanwege niet onderheide buurhuizen. Uit de sondering bleek dat er op 20 meter onder NAP een stevige zandlaag aanwezig is. Omdat het maaiveld op 5 meter onder NAP ligt is door de constructeur gekozen voor 18 stalen holle buispalen van driemaal 5 meter die tijdens het heien aan elkaar worden gelast en uiteindelijk met beton zijn gevuld en voor het laatste stuk van bewapening zijn voorzien.

Stalen-buispalen

Het uitgraven van het bouwvlak heb ik zelf geregeld. De diepte moet op de centimeter kloppen.

Bouwvlak

Het storten van de funderingsbalken.

Storten-fundering

Het bewapenen en storten van fundering en betonvloeren huis en terras.

Geisoleerde betonvloer
Bewapening
Tweede stort

Het echte bouwen moet je overlaten aan professionals. Onderstaande staalconstructie paste op de mm. Binnen een paar uur stond het staalskelet.

Staalconstructie

De in de werkplaats voorbereide panelen voor wanden en dak stonden dezelfde dag!

Houtskelet-dak-en-muren

Dankzij de topaannemer liggen we voor het schema. Het bedrijf Ruigrok en v.d. Pad BV krijgt wat mij betreft 5 steren voor kwaliteit, snelheid en prijs.

Topaannemer

De ruwbouw met waterdichte dampopen folie.

Ruwbouw

Laatste weekend van de vakantie tweemaal zeven uur samen alle kozijnen in de werkplaats in de grondverf en de lak gezet. De foto toont de helft van de meranti kozijnen.

Verven kozijnen

Vloerverwarming op hardplastic van Nopjet/Radson met isolerende EPS onderlaag.

Vloerverwarming

Robin die alles op de bouw stuurt, regelt, oplost, luistert, voorlegt, meedenkt, adviseert en in hele lange dagen heel veel werk verzet. Dat ook nog met een brede lach.

Alleskunner Robin

Eternit leien met dertig jaar garantie. Ongeveer drieduizend stuks dubbelgedekt op gewolmaniseerde regels.

Leitjes

Isolatieglas met Argon voor de openslaande deur boven. Nog warm op 23 september 2016.

Dubbel glas voorkant

In de week van 26 september 2016 komen er vezelcementplaten op de voorgevel die vervolgens worden gestuukt. We hebben een voordeur!

Voorpui

Overleg op het allerhoogste niveau.

Wim en Wim

Start grote glazen achterpui op vrijdag 7 oktober.

Start achterpui
Achterpui bouwen
Achterpui na paar uur

Het huis wordt steeds fraaier en lichter dankzij de beste twee stukadoors van Schiedam en omstreken (Ahimi Stukadoorsbedrijf: 06 627192543). Het stucwerk is zeer strak. (inderdaad de eerste twee keer met k en de tweede keer met c). Ik begin mijn herfstvakantie met het installeren van stopcontacten, schakelaars en monteren van wasmachinekraan. Ook beslag voor deuren buiten en binnen besteld. Achterpui is op het driedubbelglas na klaar en binnendeuren worden in de kozijnen gehangen.

Stukadoor Moes

Driedubbel glas geplaatst. Ramen van 175 kilo per stuk.

Kraan voor glas
Driedubbel glas plaatsen
Isolatiewaarde driedubbel glas

Heel veel verfwerk binnen en buiten. Alles met Sikkens!

Ingrid achterpui binnen
Ingrid achterpui
Verven achtergevel
Verven logeerkamer

Voor het latexen van de videruimte met hoogte van 8 meter kon het niet zonder rolsteiger. Door de angst vergeten foto’s te nemen.

Rolsteiger binnen

Toilet en badkamer ook handig als je er daadwerkelijk gaat wonen.

Toilet
Badkamermeubel
Badkmer

Op 2 januari 2017 de sleutels van ons tijdelijke huurhuis ingeleverd en de eindmeterstanden doorgegeven. We wonen op 8 januari inmiddels zes dagen in het gloednieuwe huis. Alles werkt. Vandaag heerlijk door de polder gewandeld. De komende maanden de tuin in orde maken, verfwerk buiten doen en puntjes op de i zetten.

Dank aan iedereen die heeft meegedacht en meegeholpen! Bijvoorbeeld Robert Poot voor zijn tips, zijn graafwerk en de 40 kuub drainagezand rond de fundering.

Schroom niet om te mailen; wij delen de ervaring graag. Er kunnen bij een project als dit ook zaken mis gaan. Dat zit vrijwel altijd in met wie je werkt en hoe je afspraken vastlegt. Goede contracten voorkomen mogelijke grote schade. Via goede referenties kwamen wij gelukkig in contact met Wim Ruigrok, Robin Vijverberg en de vakmannen Eef, Michel, Ron en Marcel. Nogmaals dank!

Molen

Eerste Kerst met flinke boom en kalkoen.

Het dubbel aflakken met Sikkens was nog een aardige klus.

Bijgebouw

Bij min acht met drie lagen kleren bouwvlak uitgegraven samen met ervaren graver. Die zat in de verwarmde cabine.

Kiepwagen bij min 8
Bouwvlak bijgebouw

Ingrid maakt voor het storten de paalkoppen schoon.

Ingrid paalkoppen

Het plaatsen van de betonnen liggers was zonder Maarten niet gelukt. De langste waren 160 kilo. Samen sleuf gegraven voor de riool, warm en koud water en elektriciteit. Extra kabel om de stroom van de zonnepanelen die op het bijgebouw komen naar de meterkast te laten lopen.

Fundering en vloer bijgebouw

Kosten EPS-powerkisten, betonkorven, stelblokjes en pennen: Fundering bijgebouw factuur. Kosten beton ruim 600 euro.

Isolatie vloer bijgebouw
Vloer bijgebouw

Kosten betonnen liggers, isolatieblokken en bewapeningsnet:  Combinatievloer factuur. Beton via Dijkshoorn ruim 500 euro. We beginnen eerst met een ruime geïsoleerde schuur van 3.80 bij 3.50 meter zodat we de fietsen, tuinspullen etc. kwijt kunnen.

Houtskelet
Dak bijgebouw

Als de schuur helemaal af is en de achtertuin klaar is voor de lente in 2019 gaan we op de rest van de fundering een logeerruimte bouwen met woon- en slaapkamer.

Plattegrond bijgebouw
Kavel
https://youtube.com/watch?v=G1aS-C9ugSg%3Fversion%3D3%26rel%3D1%26showsearch%3D0%26showinfo%3D1%26iv_load_policy%3D1%26fs%3D1%26hl%3Dnl%26autohide%3D2%26wmode%3Dtransparent

Tuin

Er lijkt een soort toverdrank in de grond van het weiland te zitten. Kenners zeggen dat de klei onder de toplaag zeer vruchtbaar is. Planten, struiken en bomen groeien als kool. De onderliggende klei droogt ook niet uit. De warme en zeer droge zomer vereiste slechts af en toe de waterpomp in de waterpartij aanzetten. Dit gratis water is ook gezonder voor planten dan duur kraanwater. De ingedikte kleilaag zorgt er ook voor dat de grond geen centimeter meer verzakt. Ons vorige huis stond op 15 meter nat veen. Daar was het zand en de tuinaarde niet aan te slepen.

We hebben gekozen voor parkeerplekken en looppaden met grijs ardenner split. Dat past bij de leitjes van het huis en het behoeft nauwelijks onderhoud. Het gras is afgedekt met worteldoek. Daarover is ophoogzand gestort om te egaliseren. Daarop een tweede lag worteldoek en vervolgens pvc splitmatten. Op de parkeerplekken is een zware uitvoering gebruikt. Het geheel is afgedekt met de grijze split.

Vanwege het virus de zomervakantie 2020 benut om een vlonder boven het water en twee vlonders langs het water te maken. De planten, struiken en bomen worden steeds fraaier.

Bouwtechnische informatie

Op deze pagina wordt verwerkt hoe bijvoorbeelde de electriciteit is aangelegd en hoe de afwatering van dak en gevels zonder goten en afvoerpijpen is gerealiseerd. Hieronder de meterkast waarin een meterkast met 12 groepen en drie aardlekgroepen is geplaatst. Via de slimme meters hebben we via een app van Eneco als we willen dagelijks zicht op ons gebruik. Dat verbruik is zeer gunstig zoals uit de jaarnota van November 2018 blijkt: Jaarnnota Eneco.

Meterkast

Er is op veel verschillende manieren veel aandacht aan isolatie besteed. Bijvoorbeeld via driedubbelglas met argongas en reflecterende dampremmende folie aan de binnenzijde van het houtskelet.

De houtskeletwanden bevatten tweemaal 15 centimeter Rock Wool.

De fundering is ook dik ingepakt en de aan de EPS-broodjes onder de vloer is grafiet toegevoegd om tot nog betere isolatie te komen. Op de betonnen vloer ligt de noppenfolie voor de vloerverwarming op een laagje EPS.

De riool van de gemeente ligt onder de parkeerplaats op de kavel. Vanaf het asfalt gemeten op 2.70 meter. Vanaf de witte streep op 3 meter. Vanaf de erfafscheiding 3.10 meter. De riool van het huis loopt strak langs het huis vanaf het bijgebouw en sluit loodrecht aan op het gemeenteriool. Het gemeenteriool is start bij deze kavel en wordt leeggepompt 7 kavels verderop richting de Molen.

Weetjes

Deze pagina wordt gebruikt voor zaken die voor bouwen en voor eventuele toekomstige bewoners handig zijn. Net als de rest van de website is het voor ons een back-up van het bouwproces en alle daarbij horende documenten.

Als tweede een foto van het centrum van Rotterdam vanaf een keukentrap op de steiger bij het verven van de achterpui.

Centrum vanaf nok

De kavels naast ons zijn allemaal verkocht. De brochure geeft veel informatie over de bouweisen en de omgeving: Kavelpaspoorten Molenweg.

De taxatie per 5-1-2016 gaf ons uiteraard ook het nodige inzicht vooraf: Taxatie met bijlagen NWWI

De WOZ-waarde is per 1-1-2019 vastgesteld op basis van een uitgebreid Taxatieverslag van de gemeente op 669.000,00 euro.

Daarnaast is het van belang om om via kadasterinformatie en informatie van de gemeente exacte informatie over de kavel boven water te krijgen.

Kavel met labels

Kadaster GPS met maten

Kavel

Over / Contact

Iedereen met interesse of vragen kan mailen naar wimhoogland@icloud.com. Informatie over de bouwer van deze website is hier te vinden: wimhoogland.nl.

Slijpen bewapening bijgebouw

https://www.youtube.com/embed/yyS–pf_RaU?version=3&rel=1&showsearch=0&showinfo=1&iv_load_policy=1&fs=1&hl=nl&autohide=2&wmode=transparent“Over / Contact”bewerken