Energiezuinige polderwoning

Privéproject na verkoop woning. Het samen met mijn partner, vanuit een huurhuis, realiseren van een duurzame polderwoning aan de rand van Rotterdam. De uitdaging is daar zo milieuvriendelijk mogelijk wonen. Collega’s en studenten energietechniek en installatietechniek denken mee. Hier een beeld van het bouwproces en het bijbehorende dossier. Uiteraard staat vragen vrij en geef ik via mijn mail graag antwoorden op vragen van geïnteresseerden.

De eerste paal:

eerste-paal

Adres: Molenweg 46   2651 AD Berkel en Rodenrijs
Kavel: Sectie B   Perceel 9762    579,32 m2

Op 15 minuten met auto van het centrum van Rotterdam. Ruim 8 km met de fiets naar de Coolsingel. Via station Rodenrijs met randstadrail naar Rotterdam of Den Haag. Op fietsafstand van Delft. Door het natuur- en stiltegebied Ackerdijkse plassen met de fiets in een half uur naar Delft (9 km).

Aan de rand van Rotterdam, maar in de polder op 580 vierkante meter grond. Wonen op de begane grond op een bouwvlak van 9 bij 15 meter met logeerruimte boven. De rest van de kavel wordt benut voor de aanleg van een tuin, een bijgebouw en drie parkeerplekken.

Eerste stap was de aankoop van de kavel. Naast de prijs is uiteraard de ligging en het geldende bestemmingsplan voor het gebied cruciaal. Op internet vind je de prijzen per vierkante meter van de afgelopen jaren per stad en per provincie. Voor de aankoop van kale grond geldt een overdrachtsbelasting van 6%. Als er al bouwvoorzieningen zijn geldt een btw-tarief van 21%. Kies je notaris zorgvuldig, dat scheelt honderden euro’s.

Uiteraard heb je toestemming nodig om te bouwen op je kavel en je moet voldoen aan de gemeentelijke eisen. Ter plekke geldt hier onder andere een maximale goothoogte van  4,5 meter en een nok van 9 meter. Het bouwvlak is maximaal 9 bij 15 meter volgens het bestemmingsplan: Kavel met labels.

situatie-1
Om de lengte van de heipalen te bepalen zijn sonderingen nodig. Gelukkig bleek er rond 15 meter onder het maaiveld van -4.75 meter NAP een goede zandlaag te liggen: Sondering voor heien

Via een zogenoemde Klic-melding kom je erachter of er leidingen in je grond liggen: LP_16G010177_1

Een bouwschuurtje voor tuinspullen en bouwmateriaal is handig:

bouwschuurtje

Uiteraard moet je zeker weten dat de grond niet vervuild is. Afvoer van vervuilde grond kost een vermogen. Dat wordt als chemisch afval gezien: Schone grond verklaring

Als de plaats op de kavel en het bouwvlak bepaald is kan een eerste ontwerp worden gemaakt. Uiteindelijk besloten we volledig beneden te gaan wonen. Daar komt dan de woonkamer, keuken, bijkeuken, hal, toilet, badkamer en slaapkamer. De indeling boven wordt bepaald als we beneden wonen.

passief-huis-ontwerp

Voor het daadwerkelijk bouwen is een omgevingsvergunning vereist. Dat is een omvangrijk dossier met vele gedetailleerde tekeningen en berekeningen dat vele weken vergt om compleet te krijgen. Op 20 april 2016 leverde dat de definitieve vergunning op: Omgevingsvergunning reguliere procedure.

De kosten voor de vergunning verschillen per gemeente. Lansingerland rekent globaal 8.000 euro bij een bouwsom van 250.000 euro. Hoe duurder de woning, hoe hoger de leges. Daarnaast kun je niet zonder een bouwkundige of architect die kan ontwerpen en tekenen. De constructieberekeningen moeten door een specialist worden gedaan. Dat geldt ook voor de verplichte ventilatie-, licht- en energieberekeningen.

De uitdaging voor dit huis is een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van maximaal 0.19. Dat lukt bij een vrijstaande woning niet louter via isolatie van fundering, wanden en dak. Opties die de energiewaarde ook verlagen zijn zonnepanelen, een ventilatiesysteem met warmterugwinning en een warmtepomp.

Hierbij alvast wat keuzes die zijn gemaakt om de polderwoning zo energiezuinig mogelijk te maken. De R-waarde van de piepschuimvloer onder de gestorte betonvloer is dankzij toevoeging van grafiet 8.5. Op de betonvloer komt onder de vloerverwarming bovendien nog een isolerende eps-plaat.

Noppenplaat met isolatie vloerverwarming

Muren en dak zijn als houtskeletbouw in de werkplaats voorzien van 2*15 centimeter Rockwool Vario dat ook tot een R-waarde van boven de 8 leidt en zorgt voor goede geluidsisolatie. Voor het glas is gekozen voor HR++ dat dankzij argongas in de spouw en een coating optimaal isoleert. De grote glaswand op het noordoosten is uitgevoerd met driedubbel glas. Over de overige keuzes verderop meer.

Het regenwater mag niet via de riool. Ook voor het afgraven van het bouwvlak was goede afwatering noodzakelijk:

afwatering-gemeente

Het heien is zo trillingvrij mogelijk uitgevoerd vanwege niet onderheide buurhuizen. Uit de sondering bleek dat er op 20 meter onder NAP een stevige zandlaag aanwezig is. Omdat het maaiveld op 5 meter onder NAP ligt is door de constructeur gekozen voor 18 stalen holle buispalen van driemaal 5 meter die tijdens het heien aan elkaar worden gelast en uiteindelijk met beton zijn gevuld en voor het laatste stuk van bewapening zijn voorzien.

stalen-buispalen

Het uitgraven van het bouwvlak heb ik zelf geregeld. De diepte moet op de centimeter kloppen:

bouwvlak

Het bewapenen en storten van fundering en betonvloeren huis en terras:

storten-fundering

bewapening

tweede-stort

De extra geïsoleerde fundering:

geisoleerde-betonvloer

Uiteraard moet je het bouwen overlaten aan professionals. Onderstaande staalconstructie paste op de millimeter. Om 7.00 uur in de ochtend gestart en om 12.00 uur stond alles:

staalconstructie

In de werkplaats voorbereide panelen voor dak en wanden van houwskelet met dertig centimeter Rockwool werden dezelfde dag geplaatst!

houtskelet-dak-en-muren

Dankzij de topaannemer liggen we voor het schema. Het bedrijf Ruigrok en v.d. Pad BV krijgt wat mij betreft 5 steren voor kwaliteit, snelheid en prijs.

Topaannemer

De ruwbouw:

Ruwbouw

De binnenkant van het houtskelet is voor zien van:

Isolerende binnenfolie“DELTA-REFLEX PLUS heeft een Sd-waarde hoger dan 100 m. Deze hoge veiligheidsmarge sluit op lange termijn de diffusiefenomenen die schadelijk zijn voor de warmte-isolatie en de dakconstructie uit. Die voordelen zijn: tot 10% meer isolatie. Tot 99% minder electromagnetische straling. 50% warmte-reflectie. 100% lucht- en dampdicht. 450/400 N/5 cm Scheurweerstand. Moeilijk ontvlambaar: E/B 1. ”

In de zomervakantie gewerkt aan de elektriciteit. Geleerd dat frezen leidinggoten in kalkzandsteen zeer stoffige klus  is.

Schema elektriciteit

12 groepen

Tussendoor gras maaien:

grasmaaien

Maanden bezig geweest een kastje van Ziggo verplaatst te krijgen dat midden voor de kavel stond:

ziggo

Blik op de nok door de nog open videvloer:

Nok

Laatste weekend van de vakantie tweemaal zeven uur samen alle kozijnen in de werkplaats in de grondverf en de lak gezet. De foto toont de helft van de meranti kozijnen:

Vloerverwarming op hardplastic van Nopjet/Radson met isolerende EPS onderlaag:

vloerverwarming

Robin die alles op de bouw stuurt, regelt, oplost, luistert, voorlegt, meedenkt, adviseert en in hele lange dagen heel veel werk verzet. Dat ook nog met een brede lach:

alleskunner-robin

Eternit leien met dertig jaar garantie. Ongeveer drieduizend stuks:

leitjes

Isolatieglas met Argon voor de openslaande deur boven. Nog warm op 23 september 2016:

dubbel-glas

In de week van 26 september 2016 komen er vezelcementplaten op de voorgevel die vervolgens worden gestuukt. We hebben een voordeur!

voordeur

Op 6 oktober 2016 (mijn verjaardag) genieten van eerste stucwerk:

stucwerk

Overleg op het allerhoogste niveau:

Start grote glazen achterpui op vrijdag 7 oktober:

start-achterpui

Een paar uur later:

achterpui-na-paar-uur

Laatste loodjes, in een dag hele pui plus isolatie tegen het staal erin!

achterpui-laatste

Het driedubbel glas kan worden besteld. Volgende week de voorpui afmaken:

voorpui

Het huis wordt steeds fraaier en lichter dankzij de beste twee stukadoors van Schiedam en omstreken (Ahimi Stukadoorsbedrijf: 06 627192543). Het stucwerk is zeer strak. (inderdaad de eerste twee keer met k en de tweede keer met c). Ik begin mijn herfstvakantie met het installeren van stopcontacten, schakelaars en monteren van wasmachinekraan. Ook beslag voor deuren buiten en binnen besteld. Achterpui is op het driedubbelglas na klaar en binnendeuren worden in de kozijnen gehangen.

stukadoor

Driedubbel glas geplaatst. Ramen van 175 kilo per stuk.

kraan-voor-glas

driedubbel-glas-zetten

isolatiewaarde-driedubbelglas

Veel verfwerk!

verven-achterpui

Gelukkig ook ruim 10 jaar bij Elektrotechniek in vol- en deeltijd lesgegeven:

meterkast

Begint in december 2016 een echt huis te worden. We hebben riool, gas, water, elektriciteit en internet. Toilet werkt:

toilet

Badkamer bijna klaar. Morgen 15-12-2016 nog wat puntjes op de i, zoals plafondventilator en spiegel:

badkamer

douche

De vorst gaf mooie plaatjes, maar het bleek te koud en nat voor de spachtelputz. Dat moet in het voorjaar over:

vorst

spachtelputz-te-koud-en-te-nat

Op 2 januari 2017 de sleutels van ons tijdelijke huurhuis ingeleverd en de eindmeterstanden doorgegeven. We wonen op 8 januari inmiddels zes dagen in het gloednieuwe huis. Alles werkt. Vandaag heerlijk door de polder gewandeld. De komende maanden de tuin in orde maken, verfwerk buiten doen en puntjes op de i zetten.

Dank aan iedereen die heeft meegedacht en meegeholpen! Bijvoorbeeld Robert Poot (www.pootgrondwerken.nl) voor zijn tips, zijn graafwerk en de 40 kuub drainagezand rond de fundering.

Schroom niet om te mailen (mail@wimhoogland.nl), wij delen de ervaring graag. Er kunnen bij een project als dit ook zaken mis gaan. Dat zit vrijwel altijd in met wie je werkt en hoe je afspraken vastlegt. Goede contracten voorkomen mogelijke grote schade. Via goede referenties kwamen wij gelukkig in contact met Wim Ruigrok en Robin Vijverberg van ruigrokenvanderpad.nl en de vakmannen Eef, Michel, Ron en Marcel. Nogmaals dank!

Met de fiets naar het werk is nu ongeveer 7 kilometer. Soms is het vertrek bijzonder en zijn de beelden onderweg spectaculair. Ook nog een cadeau op de terugweg.

 

In juli en augustus 2017 binnen en buiten heel veel meters geverfd. Zonder de hulp van Maarten was dat Ingrid en mij niet gelukt. Daarnaast heeft Maarten ontzettend veel werk binnen en buiten verzet.

Foto met telelens vanaf de keukentrap op de steiger:

Ingrid legt een prachtige tuin aan:

Eerste kerst:

Buurkavels gaan ook in de verkoop 1.kavelpaspoorten Molenweg oudeland Fase 1 definitief

Af en toe even uitrusten:

Op 1 maart 2018 bij 8 graden vorst in de snijdende oostenwind met vijf lagen kleding van 8 tot 14.00 uur op een kiepkarretje gezeten om te helpen bij het uitgraven van het bouwvlak voor het bijgebouw.

Palen op juiste hoogte afgeslepen. Daarna isolerende Isobouw powerkisten en bewapeningskorven geplaatst. Inmiddels 7 april en 20 graden!

Tussendoor nog pergola gebouwd en Ingrid maakt de tuin steeds mooier.

Nu funderingsbalken laten storten en isolerende vloer uitzoeken voor het bijgebouw. Ingrid heeft voor de eerste stort van 6,5 kuub door Dijkshoorn de paalkoppen nog even schoongemaakt voor perfecte hechting.

Na drogen van de funderingsbalken aan de slag met de combinatievloer bestaande uit betonnen liggers, isolerende EPS-broodjes en krimpmatten. Riool, elekriciteit en water worden op de juiste plekken voorbereid.

Zelf ook de bekisting getimmerd en Ingrid en Maarten doen laatste stukjes isolatie en vlechtwerk.

Gepiept dankzij tweede stort van 5 kuub van Dijkshoorn. Balken en vloer bij elkaar 11,5 kuub hoogwaardig beton. Voor de fijnproever de facturen van de funderingsbalken en de combinatievloer. Vooral het meten van de bewapeningskorven was nog een hele puzzel.
Fundering bijgebouw factuur
Combinatievloer factuur

Op 19 juni 2018 begint de gemeente met het uitgraven van de waterpartij achter het huis en de damwanden worden geplaatst. Eindelijk wonen aan het water.

Na een heerlijke vakantie in Kreta op 18 augustus 2018 aan de slag met het bouwen van het bijgebouw op de inmiddels goed gedroogde fundering. Een derde wordt schuur voor fietsen, tuinspullen en opslag. De rest wordt logeerruimte met woon- en slaapkamer met douche en toilet.

Net voor de regen vanaf 20-9 het dak erop.

Nu EPDM voor dak en kozijnen voor raam en deur bestellen en strakke gevelbekleding uitzoeken.