86 miljard hersencellen

Recent onderzoek onderbouwt dat dit het gemiddeld aantal neuronen is bij de mens. Die zenuwcellen zijn bij ieder mens hetzelfde en we hebben er allemaal ongeveer evenveel. Hersenen slaan informatie op als ze geactiveerd worden. Wellicht is daarom ‘mate van geactiveerdheid’ een betere omschrijving dan dom of slim.

Wanneer je 10.000 uur met een saxofoon oefent, levert dat veel nieuwe verbindingen tussen je neuronen op die voor veel waardering bij je publiek zorgen. Een nieuwe taal leren of beter worden in wiskunde is ook een kwestie van doen.

De schattingen lopen uiteen, maar bij vijftig maal tien tot de twaalfde mogelijke verbindingen maakt een onsje minder niet veel uit. Iedereen heeft een onwaarschijnlijk potentieel tot zijn beschikking. Tot op zeer hoge leeftijd kun je nog bijna alles leren.

Al beslaan de menselijke hersenen slechts twee procent van het lichaamsvolume, ze gebruiken een tienvoud aan zuurstof vergeleken met de rest van het lichaam en ze verbruiken een kwart van de totale energie. Ook stroomt twintig procent van het bloed voortdurend naar de hersenen.

Hersenwerking

Leren doe je zelf. De school of je docent is daar niet voor verantwoordelijk. Ga daarom actief aan de slag met het activeren van je neuronen.

Het is nuttig om zicht te krijgen op hoe je tot nu toe geleerd hebt te leren. Via de link Leerstijltest en leerstijltips krijg je inzicht in je sterke en zwakke kanten. Je vindt daar heel veel nuttige tips om je neuronen op een slimme manier aan het werk te zetten.

Er zijn neurowetenschappers die stellen dat wanneer je zeven jaar lang, zeven dagen in de week, vier uur in de ochtend, aan de slag gaat met welk onderwerp dan ook, je aan de top komt. Dat geldt voor elk vakgebied, van talen tot wiskunde en van economie tot muziek. Ze adviseren steeds na een uur een kwartiertje te ontspannen -liefst door te bewegen – en veel water te drinken.

Niet talent en aanleg bepalen je succes, maar actief leren. Je bent daar nooit te laat mee, er zijn inmiddels veel mensen die op hun zestigste een master halen en op hun zeventigste promoveren.

 

Eén antwoord op “86 miljard hersencellen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *