Recent onderzoek onderbouwt dat dit het gemiddeld aantal neuronen is bij de mens. Die zenuwcellen zijn bij ieder mens hetzelfde en we hebben er allemaal ongeveer evenveel. Hersenen slaan informatie op als ze geactiveerd worden. Wellicht is daarom ‘mate van geactiveerdheid’ een betere omschrijving dan dom of slim.
Wanneer je 10.000 uur met een saxofoon oefent, levert dat veel nieuwe verbindingen tussen je neuronen op die voor veel waardering bij je publiek zorgen. Een nieuwe taal leren of beter worden in wiskunde is ook een kwestie van doen.
De schattingen lopen uiteen, maar bij vijftig maal tien tot de twaalfde mogelijke verbindingen maakt een onsje minder niet veel uit. Iedereen heeft een onwaarschijnlijk potentieel tot zijn beschikking. Tot op zeer hoge leeftijd kun je nog bijna alles leren.
Al beslaan de menselijke hersenen slechts twee procent van het lichaamsvolume, ze gebruiken een tienvoud aan zuurstof vergeleken met de rest van het lichaam en ze verbruiken een kwart van de totale energie. Ook stroomt twintig procent van het bloed voortdurend naar de hersenen.
Leren doe je zelf. De school of je docent is daar niet voor verantwoordelijk. Ga daarom actief aan de slag met het activeren van je neuronen.
Het is nuttig om zicht te krijgen op hoe je tot nu toe geleerd hebt te leren. Via de link Leerstijltest en leerstijltips krijg je inzicht in je sterke en zwakke kanten. Je vindt daar heel veel nuttige tips om je neuronen op een slimme manier aan het werk te zetten.
Er zijn neurowetenschappers die stellen dat wanneer je zeven jaar lang, zeven dagen in de week, vier uur in de ochtend, aan de slag gaat met welk onderwerp dan ook, je aan de top komt. Dat geldt voor elk vakgebied, van talen tot wiskunde en van economie tot muziek. Ze adviseren steeds na een uur een kwartiertje te ontspannen -liefst door te bewegen – en veel water te drinken.
Niet talent en aanleg bepalen je succes, maar actief leren. Je bent daar nooit te laat mee, er zijn inmiddels veel mensen die op hun zestigste een master halen en op hun zeventigste promoveren.
“Zeer bijzonder allemaal!”
Dank Wim,
Ik houd mij bezig met conversational ai voor een groot aantal talen, Arabisch tm Zweeds. Mijn uitgangspunt is dat iedere taal dezelfde grammatica gebruikt(noah chomsky). Ken jij onderzoek waarin research gedaan is naar werking van neuronen bij de taalverwerking. Werken de neuronen hetzelfde in het Nederlands en Japans als ze beiden aan een fiets denken. Dit zou bij een verdere ontwikkeling van brain computer interfaces een hoop vertalingen schelen omdat we voor ieder woord dezelfde code kunnen gebruiken, nl die code die overeenstemt met de informatie in de hersenen. Elin musk heeft op dit moment drie ijzers in het vuur:
1. Open.ai met gpts3
2. Neurolink, bci
3. Twitter met 2 miljard knooppunten en 85 miljard neuronen per twittergebruiker.
Beste Ed,
Ik kan je helaas niet helpen. Ik ben vertrouwd met de Transformationele generatieve grammatica, maar ik weet niets van de werking van neuronen. Je hebt denk ik een hersenwetenschapper nodig die over een zeer geavanceerd scanapparaat moet beschikken. Is erg interessante vraag om bijvoorbeeld het begrip fiets overal op dezelfde plek wordt opgeslagen via een woord dat in de taal van de gebruiker voorhanden is. Ik vermoed van niet. Is waarschijnlijk afhankelijk van wanneer je het begrip ‘leert’, in welke context en wat je eerder al hebt opgeslagen. Maar ik ben echt leek op dit gebied. De denkkracht van Twitter inderdaad ongekend. Bedenk dat elke mens met die 85 miljard neuronen 60 maal 10 tot de 12e verbindingen kan maken.
Succes met je onderzoek,
Wim
Hoi ik ben een meisje, betekent dat dat ik veel minder hersencellen heb? Of omdat ik blond ben en een belg? Alsvast bedankt hihi
Ik heb heel goed nieuws voor je. Iedereen heeft ongeveer 86 miljard hersencellen. Ook blonde Belgische meisjes. Je kunt met die gigantische hoeveelheid cellen waanzinnig veel verbindingen maken. Dat gaat vanzelf als je ergens mee oefent. Dom of slim bestaat niet.